پانسمان آلژینات

پانسمان آلژینات چیست؟ کاربردها، فواید و انواع

پانسمان آلژینات | مانیکان

آیا به دنبال یافتن یک راه حل مناسب برای بیمار خود هستید که نیازمند مراقبت از زخم است؟ پانسمان زخم آلژینات بهترین انتخاب برای چنین شرایطی است. در این مقاله به بررسی نکات کاربردی در خصوص درمان‌های موضعی و موثر برای زخم می پردازیم که ثابت شده است راه‌حل‌های کارآمدی برای درمان انواع زخم هستند.

پانسمان آلژینات چیست؟

پانسمان آلژینات محصولی است که از فیبر آلژینات زیست تخریب پذیر و بسیار جاذب تشکیل شده که آن نیز از جلبک دریایی به دست می آید. این پانسمان جاذب مشتق شده از جلبک دریایی می تواند مقادیر متوسط تا قابل توجهی از ترشحات زخم را جذب کرده و همچنین خونریزی جزئی را کنترل نماید. پانسمان زخم آلژینات به حفظ یک محیط ترمیم مرطوب برای زخم کمک می کند. توانایی این نوع پانسمان‌ها در قالب‌گیری به شکل زخم (به شکل زخم درآمدن)، جذب کافی و قابل قبول ترشحات زخم را تضمین می‌کند. خود آلژینات در ساختار باند چسبنده استفاده می شود و به چسباندن دهانه‌های زخم به یکدیگر و بستن آن کمک می کند.

کاربرد پانسمان آلژینات به چه صورت است؟

پانسمان زخم آلژینات اغلب در مواردی استفاده می شود که نوار چسب سنتی زخم مناسب نیست، مانند مناطقی که دسترسی به آن دشوار است یا در مواردی که شرایط زخم، چسبیدن باند را دشوار می کند. این پانسمان‌ها همچنین می توانند در مواردی که بانداژ چسبنده به دلیل خونریزی یا عوامل دیگر در جای خود باقی نمی ماند، مفید باشند.

در این لینک 👈انواع پانسمان زخم

فواید پانسمان آلژینات

پانسمان آلژینات نوعی پانسمان مخصوص زخم است که معمولاً برای پوشاندن زخم های باز استفاده می شود. آنها اغلب در مواردی استفاده می‌شوند که انواع دیگر پانسمان‌ها ممکن است مؤثر نباشند، یا در شرایطی که زخم گستردگی قابل توجهی دارد و نمی‌توان از سایر انواع پانسمان‌ها استفاده نمود. پانسمان آلژینات را می توان در نقاط مختلف بدن استفاده کرد؛ این پانسمان‌ها همچنین در صورت لزوم به راحتی برداشته می شوند.

پانسمان های آلژینات انواع مختلفی دارند و می توانند به عنوان بانداژ، درزگیر پوست یا در قالب پانسمان هیدروکلوئیدی طراحی شوند. آنها اغلب قادر به حمایت از مناطق ضعیف پوست هستند و می توانند به ایجاد یک محیط مرطوب برای بهبودی هر چه بیشتر زخم کمک کنند.

برخی از مزایای بالقوه استفاده از پانسمان آلژینات عبارتند از:

  • پانسمان‌های آلژینات اغلب در مواردی که سایر انواع پانسمان زخم ممکن است کارایی چندانی نداشته باشند، موثر هستند.
  • در صورت لزوم به راحتی قابل برداشتن یا تعویض هستند.
  • این پانسمان‌ها می توانند از مناطق ضعیف و آسیب دیده‌ی پوست حمایت کنند.

نکاتی کاربردی درخصوص استفاده از پانسمان‌های آلژینات

اگر زخمی دارید که نیاز به پانسمان چسبنده دارد، قبل از شروع پانسمان زدن باید چند نکته را بدانید. پانسمان آلژینات نوعی چسب است که از مواد طبیعی مانند جلبک دریایی و ژلاتین برای چسبیدن به زخم در ساخت آن استفاده شده است.

در ادامه چند نکته برای استفاده از پانسمان‌های آلژینات آورده شده است:

  • زخم را تمیز کنید و هرگونه آلودگی، خون خشک شده یا سایر مواد آلوده را از بین ببرید.
  • لایه نازکی از پانسمان آلژینات را روی زخم بمالید.
  • پانسمان را حداقل 30 دقیقه روی زخم بگذارید.
  • پانسمان را به صورت نوارهای بزرگ و تکه تکه از روی زخم بردارید.
  • زخم را با آب تمیز بشویید و در صورت نیاز بانداژ کنید.

سوالات متداول درخصوص پانسمان‌های آلژینات

  • نحوه اثرگذاری پانسمان‌های آلژینات به چه صورت است؟

هنگام تماس این پانسمان‌ها با اگزودای زخم، یون‌های کلسیم موجود در پانسمان با یون‌های سدیم موجود در اگزودا تبادل یونی برقرار می‌کنند و باعث می‌شوند پانسمان از حالت خشک و فیبری به یک ژل سفت و مرطوب تبدیل شود. پانسمان یک محیط مرطوب را فراهم می کند که به ایجاد شرایط بهینه برای بهبود زخم کمک کرده و در عین حال، یکپارچگی خود را حفظ نموده و امکان برداشتن آسان و بدون فشار آن نیز وجود دارد.

  • مزایای بالینی استفاده از پانسمان آلژینات چیست؟
  • این پانسمان‌ها مقدار زیادی اگزودا را جذب نموده، زمان استفاده از آن بدون نیاز به تعویض مکرر بیشتر بوده و این امر به طور کلی دفعات تعویض پانسمان را کاهش می دهد.
  • فیبر آلژینات پس از جذب اگزودا به ژل تبدیل می شود که خطر خیس شدگی را کاهش می دهد.
  • به محل زخم نمی چسبد، به راحتی بدون درد یا واردشدن فشار برداشته می شود.
  • یکپارچگی پانسمان که از خواص منحصر به فرد آن است باعث برداشتن یک تکه و آسان آن می شود.
  • چه زمانی می‌توان از پانسمان‌های آلژینات استفاده کرد؟

استفاده از پانسمان آلژینات برای زخم‌های مزمن و حاد متوسط تا شدید با خونریزی جزئی مانند زخم پای دیابتی، زخم فشاری، زخم وریدی و شریانی پا، سوختگی درجه یک و دو، زخم‌های بعد از عمل و زخم‌های تروماتیک، توصیه می‌شود. این پانسمان با جذب ترشحات زخم، محیطی مرطوب را برای بستر زخم فراهم نموده و روند بهبود آن را تسهیل می کند. پانسمان مسطح آلژینات را می توان روی زخم های کم عمق استعمال کرد. پانسمان آلژینات نواری (Alginate Rope) را می توان در داخل زخم های حفره‌ای و عمیق قرار داد.

  • موارد منع استفاده از پانسمان‌های آلژینات کدام است؟

1) در سوختگی های درجه سه استفاده نشود.

2) نباید روی زخم های خشک و زخم های با خونریزی شدید به عنوان پانسمان اولیه استفاده شود.

3) در کاشت جراحی استفاده نشود.

4) در بیمارانی که حساسیت مفرط تشخیص داده شده به خود محصول یا اجزای سازنده آن دارند نباید استفاده شود.

  • چگونه باید از پانسمان آلژینات استفاده کنیم؟

ابتدا زخم را با آب نمک و پوست اطراف آن را نیز به دقت تمیز کنید. پانسمان آلژینات باید به شکل زخم تا شده یا بریده شود و مستقیماً روی زخم اعمال گردد. سپس باید پانسمان آلژینات را با یک پانسمان ثانویه نگهدارنده رطوبت مناسب مانند پانسمان های غیر بافته، پانسمان فیلم، پانسمان هیدروکلوئیدی، یا پانسمان فوم (یا سایر انواع پانسمان‌ها) روی زخم قرار داد.

انواع پانسمان آلژینات برای استفاده روی زخم‌ها

پانسمان های آلژینات شامل انواع رایج زیر است:

  • پانسمان هیدروژلی: این ماده بسیار جاذب و آبدوست بوده که با پلیمرهای مصنوعی یا طبیعی ساخته شده است.
  • پانسمان فیلم‌: این نوع پانسمان‌های ورقه‌ای نیز با استفاده از پلیمرها، زخم‌هایی با ترشح کم تا متوسط را در خود جای می‌دهند و در عین حال امکان تنفس بیشتر ناحیه آسیب دیده را فراهم می‌کنند.
  • پانسمان فومی: این ماده که متخلخل تر است برای زخم های با ترشح زیاد ایده آل می‌باشد، زیرا مایع بیشتری را جذب کرده و به کاهش خیس شدگی کمک می کند.
  • پانسمان های نایلونی با ورق نقره: این پانسمان ها با ارائه خواص ضد باکتریایی بیشتر و کمک به کاهش بروز عفونت، برای سوختگی ها و پیوندهای پوستی بهترین کارایی را دارند.
  • پانسمان‌های هیدروکانداکتیو (Hydroconductive): این پانسمان‌ها محصولی از Drawtex بوده و با ساختار متخلخل مبتنی بر الیاف خود از جذب دو طرفه مویرگی مانند برای کنترل اگزودا و مواد زائد بهره می‌برند.

موارد استفاده از پانسمان‌های آلژینات

پانسمان های آلژینات با قابلیت جذب بالایی که دارند، زخم را مرطوب نگه داشته تا بهبودی را تحریک و تسریع کنند، به راحتی برداشته می شوند، خطرات ناشی از عفونت را بهتر کنترل می کنند، می توانند چندین روز روی پوست باقی بمانند، فاقد لاتکس هستند و احتمال واکنش آلرژیک را کاهش می دهند. این پانسمان ها به عنوان ماده اولیه یا در برخی موارد به عنوان ماده ثانویه به بهبودی هرچه بیشتر کمک می کنند:

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا