پانسمان فوم

پانسمان فوم چیست؟ ویژگی و کاربردهای انواع پانسمان فوم

پانسمان‌ فوم | مانیکان

استفاده از پانسمان‌های فوم بسیار راحت بوده و برای زخم‌هایی که اگزودا و ترشحات متوسط تا زیاد دارند عالی عمل می‌کند. این یک ویژگی بسیار مهم در پانسمان‌هاست؛ چرا که اگزودا می تواند سبب تشکیل باکتری شده، به بافت سالم آسیب برساند و روند بهبود زخم را کند کند و به تاخیر بیندازد. پانسمان فوم برای زخم هایی مانند زخم پا، سوختگی، پیوند پوست یا زخم فشاری مفید است.

پانسمان فوم، نوعی پانسمان غیر چسبنده و جاذب است که با ضخامت های مختلف در دسترس می‌باشد. پانسمان های فوم از پلیمرهایی مانند پلی اورتان با سلول های کوچک باز که رطوبت را به دام می اندازند ساخته شده اند. پانسمان های فوم که معمولا برای زخم های با ضخامت جزئی و کامل استفاده می شود، محیط مرطوبی را برای بهبود زخم، تنظیم حرارت و حفاظت مکانیکی فراهم می کنند. قدرت جذب آنها در سطوح مختلفی ارائه می ود و انواع لایت برای زخم هایی با اگزودا و تراوش کمتر کارایی دارند.

استفاده از پانسمان‌های فوم راحت است و از آنجایی که اغلب می‌توان آن‌ها را برای مدت طولانی‌تری بدون نیاز به تعویض روی زخم قرار داد، به دلیل تعویض و تغییر کمتر پانسمان، به بهبود زخم و راحتی هرچه بیشتر بیمار کمک می‌کنند. برندهای برتر پانسمان های فوم دارای خواص گوناگونی نظیر کنترل قوی رطوبت، ریز منافذ کوچک برای جلوگیری از هرگونه چسبندگی به ناحیه زخم و جلوگیری از آسیب بیشتر، و یک رویه‌ی ضد آب برای جلوگیری از تهاجم باکتری ها هستند.

همچنین می توان از پانسمان های فوم در اطراف لوله های تراکئوستومی و گاستروستومی برای جذب ترشحات و زهکشی استفاده کرد. پانسمان های فوم را می توان به عنوان پانسمان اولیه یا ثانویه یا برای پر کردن زخم حفره ای استفاده نمود و پس از برداشتن پانسمان ها نیز هیچ اثری در زخم باقی نمی‌گذارند.

ممکن است پانسمان های فوم با یک نوار چسب در بخش بیرونی خود همراه باشند تا به صورت ثابت در جای خود باقی بمانند یا به سادگی با خود فوم همراه باشند که می تواند برای جذب ترشحات و اگزودای زخم، در زیر بانداژ فشاری استفاده شود. برخی از برندهای مطرح تولیدکننده‌ی پانسمان‌های فوم عبارتند از: B-Braun ، Convatec ، Coloplast ، Eurofarm ، Molnlycke ، Lohmann Rauscher و هارتمن که برای انواع مقادیر اگزودا و ترشحات زخم کاربرد دارند.

امکان دارد استفاده از پانسمان فوم منع مصرف داشته باشد؛ زیرا می تواند باعث خشک شدن محیط زخم شود. آنها برای زخم های فاقد ترشحات و تخلیه مناسب نیستند و در صورت استفاده نادرست ممکن است باعث ایجاد رطوبت اضافی شوند. استفاده از یک پانسمان ثانویه نیز ممکن است برای محکم کردن فوم در محل زخم مورد نیاز باشد و باعث آسیب بیشتر به نواحی اطراف گردد.

کاربرد پانسمان‌های فوم

پانسمان های فوم مخصوص زخم را می توان برای زخم های عفونی نیز استفاده کرد. پانسمان زخم نقش زیادی در روند بهبودی ناحیه آسیب دیده دارد. چرا که این محصولات از ناحیه آسیب دیده محافظت می کنند.

پانسمان زخم نقش زیادی در روند بهبودی آن دارد. این محصولات از ناحیه آسیب دیده در برابر عوامل مهاجم خارجی مانند باکتری ها محافظت نموده و در حالت ایده آل، محیطی را ایجاد می کنند که از بهبودی سالم زخم پشتیبانی می کند. یکی از انواع پانسمان که بسیاری از پزشکان استفاده از آن را توصیه می کنند، پانسمان فوم است. در ادامه می توانید اطلاعات بیشتری درباره این محصول کسب نمایید تا قادر به اتخاذ تصمیمی آگاهانه در مورد بهترین برنامه درمانی باشید.

پانسمان فوم چیست؟

پانسمان های فوم برای ارائه یکی از اهداف اصلی مراقبت از زخم طراحی شده اند: ایجاد یک محیط مرطوب مناسب برای بهبود زخم. این پانسمان‌ها معمولا از پلی اورتان نیمه تراوا ساخته می شوند، بنابراین غیر چسبنده و بدون پرز هستند و اجازه می دهند بخار آب وارد شود اما از ورود باکتری ها و سایر آلاینده ها جلوگیری می کنند. لایه بیرونی پانسمان ممکن است ضد آب یا آبگریز باشد. پانسمان های فوم در اندازه ها و اشکال مختلف موجود و در دسترس هستند. برخی از آنها دارای نوار چسب یا بودر در اطراف لبه‌های خود هستند تا کاربرد آسان‌تری داشته باشند.

چه زمانی باید از پانسمان های فوم استفاده نمود؟

برای انواع مختلف زخم هایی که دارای مقدار اگزودا و ترشحات متوسط هستند و شامل – اما نه محدود به – زخم های ناشی از ساییدگی، برش، پارگی، زخم فشاری، زخم عفونی و زخم های پریستومی دارای ترشحات بوده می توان از پانسمان های فوم استفاده نمود. این محصولات را می توان به عنوان پانسمان اولیه (در تماس مستقیم با زخم) یا پانسمان ثانویه (که برای پوشش پانسمان اولیه برای اهداف محافظتی استفاده می شود) به کار برد. پانسمان های فوم به طور کلی برای زخم های با ضخامت نسبی یا کامل که دارای مقدار اگزودای متوسط تا زیاد هستند، استفاده می شوند.

مزایا و معایب پانسمان‌های فوم چیست؟

به طور کلی، پانسمان های فوم به دلیل مزیت قابل توجهی که دارند تجویز می شوند: ایجاد یک محیط گرم و مرطوب و ایده آل برای بهبودی هرچه بهتر و سریعتر زخم. با این حال، مزایای متعدد دیگری نیز دارند که در زیر به برخی از آنها اشاره می شود:

  • به زخم نمی‌چسبند.
  • به عنوان یک لایه اضافی جهت محافظت از ناحیه آسیب دیده استفاده می‌شوند.
  • ایجاد سد محافظتی در برابر باکتری‌ها.
  • در صورت عفونی شدن زخم نیز همچنان قابل استفاده است.
  • برای زخم های دارای هیپرگرانولاسیون مناسب هستند.
  • می توانند در طول درمان فشرده سازی نیز استفاده شود.
  • به راحتی استعمال و برداشته می‌شوند.

اما لازم به ذکر است که پانسمان‌های فوم معایبی نیز دارند که شامل موارد ذیل است:

  • درصورتی که اگزودا وجود نداشته باشد یا خیلی کم باشد، زخم ممکن است خشک شود.
  • اگر پوست اطراف زخم از اگزودا اشباع شود، ممکن است خراشیدگی رخ دهد.
  • این پانسمان ها برای سوختگی های درجه سه، مجاری سینوسی یا زخم های دارای اسکار خشک مناسب نیستند.

چگونه باید پانسمان فوم را روی زخم قرار داد؟

درصورتی که تشخیص پزشک این بوده که پانسمان های فوم زخم گزینه مناسبی برای زخم شما هستند، ضروری است که روش صحیح اعمال و برداشتن پانسمان را بدانید و همچنین بایستی دستورالعمل های پزشک خود را رعایت کنید. به طور کلی مراحل قراردادن و استعمال پانسمان فوم روی زخم عبارتند از:

1. محل زخم را با محلول آب نمکی تمیز کنید.

2. پوست اطراف زخم را با یک تکه گاز استریل خشک کنید.

3. پانسمان را طوری روی زخم قرار دهید که حداقل تا یک اینچ فراتر از لبه های زخم را بپوشاند.

4. در صورت لزوم روی زخم را با یک پانسمان ثانویه نیز بپوشانید – اگر پانسمان مورد استفاده‌ی شما، چسب حاشیه ای ندارد، ممکن است لازم باشد از نوار چسب یا بانداژ برای ثابت نگه داشتن آن استفاده کنید.

برداشتن پانسمان فوم بسیار ساده است. می‌توانید به سادگی پانسمان را جدا کرده و مراحل پاکسازی محل زخم را تکرار کنید. بایستی هر گونه مرحله اضافی یا تغییر در روش استاندارد قراردادن و برداشتن پانسمان را که پزشک شما دستور می دهد، رعایت نمایید زیرا در برخی موارد خاص ممکن است به دستورالعمل های متفاوتی نیاز باشد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا