خانه » وبلاگ » هر آنچه باید در مورد اگزما عفونی بدانید
اگزما در پا

هر آنچه باید در مورد اگزما عفونی بدانید

اگزما اصطلاحی است که برای توصیف طیف گسترده‌ای از مشکلات پوستی شامل قرمزی، خارش و التهابات پوستی به کار می‌رود. شایع‌ترین نوع اگزما با عنوان درماتیت آتوپیک شناخته می‌شود.

اگزمای اولیه در نوزادان دیده می‌شود و در بیشتر کودکان تا سن حدود 10 سالگی درمان خواهد شد. در مواردی که اگزما به دوران بزرگسالی ادامه یابد، افراد معمولاً با استفاده از کرم‌های دارویی قادر به کنترل وضعیت این بیماری هستند.

گاهی اوقات، ممکن است اگزما حالت عفونی پیدا کند. معمولاً اگزما عفونی زمانی رخ می‌دهد که یک ویروس یا باکتری از محل زخم‌ها و پارگی‌های پوست ناشی از اگزما وارد پوست شود. عفونی شدن اگزما می‌تواند مشکلات زیادی به دنبال داشته باشد. بنابراین برای افراد مبتلا به اگزما یا والدینی که کودک مبتلا به این بیماری را دارند، اهمیت زیادی دارد که بدانند چه عواملی سبب اگزما عفونی می‌شوند و علائم این بیماری چیست و چه راه‌های درمانی برای آن وجود دارد. با ما همراه باشید تا در ادامه هرآنچه باید در مورد اگزما عفونی بدانید را در اختیار شما قرار دهیم.

علل اگزما عفونی

اگزما عفونی می‌تواند توسط انواع خاصی از ویروس‌ها، باکتری‌ها یا قارچ‌ها ایجاد شود. در اینجا به چند مورد از متداول‌ترین میکروب‌هایی که باعث ایجاد اگزما عفونی می‌شوند اشاره می‌کنیم.

  • استافیلوکوکوس اورئوس (عفونت استاف)
  • عفونت‌های قارچی مانند Tinea
  • ویروس هرپس سیمپلکس

استافیلوکوکوس اورئوس نوعی از باکتری است که تقریباً روی پوست همه افراد مبتلا به اگزما دیده می‌شود. این باکتری روی پوست 20 درصد افراد سالم نیز وجود دارد. استافیلوکوکوس اورئوس روی پوست‌های دارای شکاف و آسیب دیده خیلی سریع تکثیر می‌شود. در مواردی که این باکتری سبب عفونت استاف می‌شود اگزما سریع‌تر گسترش پیدا می‌کند و بهبودی آن نیز دشوارتر است.

ringworm (tinea) یک عفونت قارچی است که اصلی‌ترین عفونت قارچی در اگزما به حساب می‌آید. این نوع از عفونت ممکن است در تمام قسمت‌های بدن یافت شود و به طور معمول به صورت دایره‌های جدا از هم دیده می‌شود. این بیماری ممکن است در بین انگشتان پا نیز دیده شود. افراد مبتلا به اگزما بیشتر در معرض این بیماری هستند ولی به طور کلی بیماری‌های قارچی جزو مشکلات پوستی شایع برای همه افراد به حساب می‌آیند.

هرپس سیملپکس (عامل تبخال) نیز می‌تواند باعث اگزما عفونی شود. بنابراین اگر اگزما دارید توصیه می‌کنیم از افراد داری تبخال دوری کنید. عفونت ثانویه پوست در اثر ویروس هرپس سیمپلکس، اگزما هرپتیکوم یا اگزمای تبخالی نامیده می‌شود. این بیماری در صورتی که به موقع تشخیص داده نشود و تحت درمان با آنتی ویروس‌ها قرار نگیرد، ممکن است عواقب جدی مانند کوری یا حتی مرگ را به دنبال داشته باشد.

اکثر افرادی که به اگزما عفونی دچار شده‌اند دارای زخم باز در ناحیه آسیب دیده توسط اگزما هستند. این زخم‌های باز معمولاً به دلیل خراشیده شدن توسط بیمار گسترش پیدا کرده و زمینه ورود باکتری‌ها، قارچ‌ها و ویروس‌ها به پوست را فراهم می‌کنند.

 

علائم اگزما عفونی

اگزما عفونی به دلیل ملتهب بودن منطقه دچار عفونت به راحتی قابل تشخیص است. فرد مبتلا به اگزمای عفونی ممکن است علائم زیر را مشاهده کند:

  • سوزش
  • خارش شدید
  • ترشح مایعات
  • تاول
  • چرک سفید یا زرد

در موارد شدیدتر فرد ممکن است علائم شدید زیر را نیز تجربه کند:

  • تب
  • لرز
  • درد
  • خستگی

اگر کسی هر کدام از این علائم را در محل اگزما مشاهده کند باید به پزشک مراجعه کند.

 

عوارض اگزما عفونی

اگزما عفونی می‌تواند عوارض جدی ایجاد کند و مشکلات جدیدی برای بیمار مبتلا به اگزما به همراه داشته باشد:

  • پیشرفت سریع اگزما و طولانی شدن روند درمانی- قبل از بهبودی اگزما، ابتدا باید عفونت را درمان کرد
  • افزایش خارش و تاول‌ها
  • مشکلات رشد در کودکانی که از آستروئیدها استفاده می‌کنند
  • مقاومت در مقابل آستروئیدهای موضعی
  • ایجاد زخم

همچنین، اگزمای عفونی می‌تواند منجر به عوارض خطرناک‌تری شود. به عنوان مثال در صورت عدم درمان، عفونت استافیلوکوکوسی شدید ممکن است باعث عفونت خونی سپسیس (گند خونی) شود.

به طور کلی هرچه فرد جوان‌تر باشد احتمال بروز عوارض ناشی از عفونت بیشتر است. نوزادان و خردسالان در معرض خطر جدی ورود عفونت به خون و عفونت‌های باکتریایی هستند. بنابراین مراجعه به پزشک در هنگام بروز بیماری اگزما عفونی اهمیت زیاد دارد.

 

چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟

اگر کودک یا نوزاد مبتلا به مشکلات پوستی شده است بهتر است با پزشک معالج تماس بگیرید تا از بروز عفونت‌های جدی جلوگیری شود. همچنین اگر فردی دچار اگزمای مزمن است، در صورت بروز تب، لرز، کاهش انرژی یا مشاهده علائم عفونت مانند تاول‌ها، ترشح مایعات یا خارش بیش از حد باید به پزشک مراجعه کنند.

 

درمان اگزمای عفونی

درمان اگزما عفونی بسته به نوع عفونت انواع گوناگونی دارد. اگر علت عفونت ویروس باشد، ممکن است پزشک از داروهای آنتی ویروس برای کنترل عفونت استفاده کند. در موارد عفونت باکتریایی، پزشک می‌تواند از آنتی بیوتیک خوراکی یا موضعی استفاده نماید.

در موارد خفیف از کرم‌های موضعی و در موارد شدیدتر از آنتی بیوتیک های خوراکی کمک گرفته می‌شود. علاوه بر این ممکن است در کنار درمان با آنتی بیوتیک ها، پزشک ممکن است برای کاهش تورم و قرمزی پوست از کرم‌های استروئیدی استفاده کند.

عفونت‌های قارچی عموماً به کرم‌های ضد قارچ یا دارو نیاز دارند. ممکن است مشابه اگزمای عفونی باکتریایی، یک کرم استروئیدی به درمان اگزمای آلوده شده با قارچ کمک کند. معمولاً کرم‌های ضد قارچ معمولی که در داروخانه‌ها موجود هستند می‌توانند به درمان این بیماری کمک کنند.

 

داروهای طبیعی برای درمان اگزمای عفونی

معمولاً اکثر افراد استفاده از گزینه‌های طبیعی را به استفاده از داروها ترجیح می‌دهند. این دسته از افراد می‌توانند از موارد زیر کمک بگیرند:

  • روغن گل پامچال یا درخت چای
  • مکمل‌های گیاهی قابل استفاده برای کنترل اگزما
  • صابون‌ها و کرم‌های طبیعی حاوی نرم کننده
  • پروبیوتیک ها
  • بلغور جو دوسر

 

جلوگیری از اگزمای عفونی

درمان به موقع اگزما و مقاومت در مقابل خاراندن محل اگزما، می‌تواند به جلوگیری از بروز اگزمای عفونی کمک کند. همچنین افراد مبتلا به اگزما باید پوست خود را تا حد امکان تمیز نگه دارند. در صورت پیشرفت اگزما و بروز التهابات پوستی، بیمار باید به پزشک مراجعه کند تا اگزما را کنترل و التهابات را کاهش دهد. برای جلوگیری از التهاب باید پوست را مرطوب، تمیز و ضد عفونی کرد.

 

جمع بندی

به آسانی می‌توان از اگزمای عفونی جلوگیری کرد. یکی از متداول‌ترین راه‌های ایجاد عفونت، خراشیدن، شکاف برداشتن و ایجاد زخم باز روی پوست است. وجود این آسیب‌های پوستی باعث تکثیر قارچ، باکتری و ویروس در پوست شده و به ایجاد اگزمای عفونی کمک می‌کند. به همین علت کودکان یا افراد دارای اگزما باید تحت نظر قرار بگیرند و از خاراندن پوست خودداری کنند. در صورت بروز علائم عفونت باید به سرعت به دنبال معالجه پزشکی بود. در بیشتر موارد اگزمای عفونی عوارض خطرناکی به همراه ندارد اما در مواردی که عفونت به خون راه پیدا کند ممکن است مشکلات بسیار زیادی برای بیمار ایجاد شود.

2 دیدگاه دربارهٔ «هر آنچه باید در مورد اگزما عفونی بدانید»

  1. سلام ، خانمى ٤٠ ساله هستم، روى زانو و ارنجم پوسته ريزى داره بدون درد و خارش، چند روزم هست نشيمنگاهم دچار پوسته ريزى شده، ايا اگزماست؟ يا قارچ . حتى حمام ميرم براحتى مث كاغذ كنده ميشه پوست زانوم

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا