زخم پای دیابتی ، پیشگیری و درمان ، بهترین پانسمان برای زخم پای دیابتی | مانیکان
کنترل عوارض پای دیابتی
خطر زخم پا در افراد مبتلا به دیابت
زخم پای دیابتی، عارضهای شایع در افراد مبتلا به دیابت است. ١٩ تا ٣٤ درصد افراد مبتلا به دیابت در برههای از زندگی خود از زخم پای دیابتی (DFU) رنج میبرند. خطر بروز چنین زخمی با گذر زمان بیشتر میشود.
اولویت اصلی در درمان سندروم پای دیابتی این است که از قطع عضو جلوگیری شود. در حال حاضر، بخش عمدهای از موارد قطع مچ یا ساق پا در بیماران مبتلا به دیابت اتفاق میافتد. تخمین زده شده که یک سوم بیماران مبتلا به دیابت که از زخم پای دیابتی رنج میبرند، عمل قطع عضو را تجربه خواهند کرد.
ابتلا به زخم پای دیابتی به دلیل آسیب به دستگاه عصبی خودمختار یا محیطی و ماکرو آنژیوپاتی یا میکرو آنژیوپاتی (آسیب به رگهای خونی) اتفاق میافتد.
تست حساسیت برای تشخیص سیستم عصبی محیطی
نوروپاتی محیطی (حسی و حرکتی) شایعترین دلیل برای بروز زخم پا است. بسیاری از بیماران با نوروپاتی حسی ممکن است دچار کرختی در کف پا یا ساق پا شوند. در نتیجه ممکن است هر بریدگی یا آسیبی در این ناحیه روزها یا هفتهها نادیده گرفته شود. نوروپاتی حرکتی ممکن است منجر به ضعف عضلانی شود (ضعف بنیه) که باعث تغییر شکل پا شده و متعاقباً وزن بدن به خوبی روی پاها تقسیم نمیشود. این بیماری، ممکن است منجر به کم خونی یا بافتمردگی شود و در نتیجه زخم بروز کند. علاوهبرآن، نوروپاتی اعصاب خودمختار میتواند منجر به کاهش تعریق به دلیل قطع اعصاب پوستی شود. این مسئله باعث میشود پوست خشک شده و ترک پوستی ایجاد شود و خطر عفونت نیز افزایش پیدا کند.
شیوههای ارزیابی مختلف که برای تشخیص نوروپاتی محیطی دیابتی در دسترس است:
- داپلر اولتراسوند
- دیاپازون
- مونوفیلامنت
آنژیوپاتی دیابتی
یکی از عوامل خطرزا در گسترش زخم پای دیابتی و عفونت، آنژیوپاتی دیابتی است. گرفتگی عروق بزرگتر (ماکرو آنژیوپاتی) و ضخیم شدن دیوارههای عروق خونی کوچک (میکروآنژیوپاتی) ممکن است منجر به اختلال ریز گردش (گردش خون در ریزترین عروق) شود.
تا ٨٥ درصد از موارد قطع پا که به دلیل دیابت اتفاق میافتد با رویکردی کلنگر قابل پیشگیری است:
- کنترل دیابت
- مراقبت از زخم مزمن موضعی
- کنترل عفونت
- شیوههای کاهش فشار
- ترمیم جریان خون ضرباندار
راههای متعددی برای طبقهبندی زخم پای دیابتی وجود دارد. طبقهبندی واگنر یکی از کاربردیترین سامانههای درجه بندی زخم پای دیابتی است.
کنترل زخم پای دیابتی
بسته به میزان آسیبدیدگی بافت، زخم پای دیابتی در پنج درجه طبقهبندی میشود. هر درجه نیازمند نوع خاصی از درمان است.
زخم پای دیابتی درجه صفر
توضیحات
هیچ زخم بازی وجود ندارد؛ ممکن است پای بیمار به شدت دچار تغییر شکل شود.
هدف
- حفظ انسجام پوست
چگونگی پیشگیری از زخم پای دیابتی
عوامل زمینهای زخم پای دیابتی را از بین برده یا آن را اصلاح کنید
- تجویز رژیم غذایی مناسب
- کنترل دیابت، شامل کنترل گلیسمیک (نمایه قندی)، کنترل فشارخون و کلسترول بالا
- درمان آسیبهای بدنی به دلیل پوشیدن کفش نامناسب
مرطوب کردن پوست
لینوورا (Linovera)، یک محلول هایپراکسیژنه دارای اسیدهای چرب است که با افزایش مقاومت پوست و محافظت از آن در نواحی خطرناک، از پوستهای خشک و حساس مراقبت میکند.
محافظت در برابر سایش
آسکینا هیل (Askina Heel) یک پانسمان غیر چسبندهی هیدروسلولار است که از پاشنهی پا در برابر فشار وارده محافظت میکند و میزان فشار را کاهش میدهد.
زخم پای دیابتی درجه ١
توضیحات
زخمی سطحی که پوست را به کلی درگیر کرده ولی به بافتهای زیرین نرسیده است.
هدف
- زخم را تمیز نگه دارید تا بافت گرانوله تشکیل شود
چگونگی کنترل زخم پای دیابتی درجه ١
کنترل بیوفیلم زخم
محلول شستشوی زخم پرونتوسان (Prontosan® Wound Irrigation Solution) برای شستشو و مرطوب کردن زخمهای حاد و مزمن.
- پیشگیری از عفونت
- کمک به پیشگیری از تشکیل بیوفیلم
- کاهش زمان بهبودی
این محلول با مرطوب کردن پانسمان و بانداژ، تعویض آنها را آسانتر میکند.
ژل X پرونتوسان (Prontosan® Gel X). پاکسازی درست زخم، امری ضروری است. ژل زخم پرونتوسان باعث میکروبزدایی و پاکسازی بستر زخم هنگام تعویض پانسمان میشود.
پد دبریدمان پرونتوسان (Prontosan® Debridement Pad) برای آمادهسازی بستر زخم هنگام استفاده از محلول شستشوی زخم پرونتوسان طراحی شده است.
کنترل ترشح زخم
آسکینا درسیل (Askina DresSil) یک فوم خود چسبنده است که یک سمت آن چسب سیلیکونی نرم و سمت دیگر یک فیلم ضدآب با نفوذپذیری بالا دارد. این فوم با شکل دایرهای و نوار چسبی اضافه برای زخمهای کوچک و عمیق مانند زخم پای دیابتی طراحی شده است.
ممکن است این محصول با خمیر آسکینا کالگیترول همراه باشد.
کنترل عفونت موضعی
- خمیر آسکینا کالگیترول نوعی پانسمان حاوی آلژینات یون نقره و به شکل خمیر است که در صورت بروز ترشح زخم، رطوبت ناحیهی آسیبدیده را حفظ میکند و منجر به ترمیم زخم میشود.
زخم پای دیابتی درجه ٢
توضیحات
زخمی عمیق که تا لیگامانها (رباط مچ پا) و ماهیچهها نفوذ کرده، ولی به استخوانها نرسیده است.
هدف
- برداشتن پینه یا بافت مرده
- پیشگیری/از بین بردن بیوفیلم
- کاهش بار باکتریایی
- کنترل ترشح/بوی بد زخم
چگونگی کنترل زخم پای دیابتی درجه ٢
کنترل بیو فیلم
محلول شستشوی زخم پرونتوسان (Prontosan® Wound Irrigation Solution) برای شستشو و مرطوب کردن زخمهای حاد و مزمن.
- پیشگیری از عفونت
- کمک به پیشگیری از تشکیل بیوفیلم
- کاهش زمان بهبودی
این محلول با مرطوب کردن پانسمان و بانداژ، تعویض آنها را آسانتر میکند.
ژل X پرونتوسان (Prontosan® Gel X). پاکسازی درست زخم، امری ضروری است. ژل زخم پرونتوسان باعث میکروبزدایی و پاکسازی بستر زخم هنگام تعویض پانسمان میشود.
پد دبریدمان پرونتوسان (Prontosan® Debridement Pad) برای آمادهسازی بستر زخم هنگام استفاده از محلول شستشوی زخم پرونتوسان طراحی شده است.
کنترل ترشح زخم
آسکینا سورب و آسکینا سورب نواری (Askina Sorb) پانسمان استریل اولیهی زخم است که برای کنترل زخمهای چرکی ملایم تا مزمن مانند زخم پای دیابتی مناسب است. این پانسمان از فیبر تشکیل شده که حاوی ٨٥ درصد آلژینات کلسیم و ١٥ درصد کربوکسی متیل سلولز (CMC) است. در تماس با ترشح زخم، فیبرهای آلژینات CMC به حالت ژل درمیآیند و در نتیجهی یک تبادل یونی بین یونهای کلسیم موجود در پانسمان و یونهای سدیم موجود در زخم یک ژل نرم مرطوب تشکیل میشود که منجر به ترمیم زخم خواهد شد.
آسکینا درسیل و آسکینا درسیل نواری با یک لایهی سیلیکونی، یک فوم پلی اورتان با جذب بالا و یک فیلم ضد آب با نفوذپذیری بالا، رطوبت زخم را حفظ کرده و به بهبودی آن کمک میکند.
کنترل عفونت موضعی
آسکینا کالگیترول، پانسمانی حاوی آلژینات یون نقره است که در صورت بروز ترشح زخم، رطوبت ناحیهی آسیبدیده را حفظ میکند و منجر به ترمیم زخم میشود.
- خمیر آسکینا کالگیترول نوعی پانسمان حاوی آلژینات یون نقره و به شکل خمیر است.
- آسکینا کالگیترول نازک، یک آلژینات یون نقره است که بهعنوان لایهای میانی در بستر زخم استفاده میشود
- آسکینا کالگیترول نقره، آلژینات یون نقره را با فوم پانسمان جاذب پلی اورتان در کنار هم قرار میدهد.
زخم پای دیابتی درجه ٣
توضیحات
زخم عمیق با ورم چرکی که اغلب با التهاب موضعی استخوان همراه است.
هدف
- برداشتن پینه یا بافت مرده
- پیشگیری/از بین بردن بیوفیلم
- کاهش بار باکتریایی
- کنترل ترشح/بوی بد زخم
چگونگی کنترل زخم پای دیابتی درجه ٣
کنترل بیوفیلم زخم
محلول شستشوی زخم پرونتوسان (Prontosan® Wound Irrigation Solution) برای شستشو و مرطوب کردن زخمهای حاد و مزمن.
- پیشگیری از عفونت
- کمک به پیشگیری از تشکیل بیوفیلم
- کاهش زمان بهبودی
این محلول با مرطوب کردن پانسمان و بانداژ، تعویض آنها را آسانتر میکند.
ژل X پرونتوسان (Prontosan® Gel X). پاکسازی درست زخم، امری ضروری است. ژل زخم پرونتوسان باعث میکروبزدایی و پاکسازی بستر زخم هنگام تعویض پانسمان میشود.
پد دبریدمان پرونتوسان (Prontosan® Debridement Pad) برای آمادهسازی بستر زخم هنگام استفاده از محلول شستشوی زخم پرونتوسان طراحی شده است.
کنترل ترشح زخم
فوم آسکینا (Askina Foam) با حفظ رطوبت ناحیهی زخم، منجر به ترمیم آن میشود. این محصول دارای یک فوم پلی اورتان با ظرفیت جذب بالا و یک لایهی فیلم بیرونی پلی اورتان با نفوذ بالا در برابر بخار و مقاوم در برابر آب و باکتری است.
کنترل عفونت موضعی
آسکینا کالگیترول، پانسمانی حاوی آلژینات یون نقره است که در صورت بروز ترشح زخم، رطوبت ناحیهی آسیبدیده را حفظ میکند و منجر به ترمیم زخم میشود.
- خمیر آسکینا کالگیترول نوعی پانسمان حاوی آلژینات یون نقره و به شکل خمیر است.
- آسکینا کالگیترول نازک، یک آلژینات یون نقره است که بهعنوان لایهای میانی در بستر زخم استفاده میشود
- آسکینا کالگیترول نقره، آلژینات یون نقره را با فوم پانسمان جاذب پلی اورتان در کنار هم قرار میدهد.
کنترل بوی بد زخم
آسکینا کاربوسورب (Askina Carbosorb) یک پانسمان استریل زخم است که از دو لایه تشکیل شده: یک لایهی جاذب و یک لایهی زغالی برای جذب بوی بد باکتریایی.
زخم پای دیابتی درجه ٤
توضیحات
قانقاریای انگشتان پا
هدف
- برداشتن پینه یا بافت مرده
- پیشگیری/از بین بردن بیوفیلم
- کاهش بار باکتریایی
- کنترل ترشح/بوی بد زخم
چگونگی کنترل زخم پای دیابتی درجه ٤
کنترل بیوفیلم زخم
محلول شستشوی زخم پرونتوسان (Prontosan® Wound Irrigation Solution) برای شستشو و مرطوب کردن زخمهای حاد و مزمن.
- پیشگیری از عفونت
- کمک به پیشگیری از تشکیل بیوفیلم
- کاهش زمان بهبودی
این محلول با مرطوب کردن پانسمان و بانداژ، تعویض آنها را آسانتر میکند.
ژل X پرونتوسان (Prontosan® Gel X). پاکسازی درست زخم، امری ضروری است. ژل زخم پرونتوسان باعث میکروبزدایی و پاکسازی بستر زخم هنگام تعویض پانسمان میشود.
پد دبریدمان پرونتوسان (Prontosan® Debridement Pad) برای آمادهسازی بستر زخم هنگام استفاده از محلول شستشوی زخم پرونتوسان طراحی شده است.
فوم آسکینا با حفظ رطوبت ناحیهی زخم، منجر به ترمیم آن میشود. این محصول دارای یک فوم پلی اورتان با ظرفیت جذب بالا و یک لایهی فیلم بیرونی پلی اورتان با نفوذ بالا در برابر بخار و مقاوم در برابر آب و باکتری است.
کنترل عفونت موضعی
آسکینا کالگیترول، پانسمانی حاوی آلژینات یون نقره است که در صورت بروز ترشح زخم، رطوبت ناحیهی آسیبدیده را حفظ میکند و منجر به ترمیم زخم میشود.
- خمیر آسکینا کالگیترول نوعی پانسمان حاوی آلژینات یون نقره و به شکل خمیر است.
- آسکینا کالگیترول نازک، یک آلژینات یون نقره است که بهعنوان لایهای میانی در بستر زخم استفاده میشود
آسکینا کالگیترول نقره، آلژینات یون نقره را با فوم پانسمان جاذب پلی اورتان در کنار هم قرار میدهد.
کنترل بوی بد زخم
آسکینا کاربوسورب (Askina Carbosorb) یک پانسمان استریل زخم است که از دو لایه تشکیل شده: یک لایهی جاذب و یک لایهی زغالی برای جذب بوی بد باکتریایی.
زخم پای دیابتی درجه ٥
توضیحات
قانقاریای پیشرفته که کل پا را درگیر کرده است. قطع عضو اجتنابناپذیر است.
کلید واژه : بهترین پانسمان برای زخم دیابتی