دیابت نوع 1

دیابت نوع یک

دیابت نوع یک

  1. این بیماری چیست ؟

وقتی که شما دیابت نوع یک دارید پانکراس ( لوزالمعده) شما نمیتواند انسولین بسازد. این هورمون حیاتی به سلول های بدن شما کمک می کند که قند را به انرژی تبدیل کنند. بدون آن، قند در جریان خون شما جمع می شود و میتواند به سطوح خطرناکی برسد.

برای جلوگیری از عوارض تهدید کننده ی حیات، افراد دچار دیابت نوع یک باید برای تمام طول عمر خود انسولین دریافت کنند.

 

  1. اولین نشانه های اخطار

علائم دیابت نوع یک معمولا به صورت ناگهانی بروز می کنند و میتوانند شامل موارد زیر باشند :

احساس تشنگی بیش از حد عادی ، دهان خشک ، تنفس با بوی میوه ای و ادرار کردن زیاد.

🎯 نشانه های دیابت

 

  1. علائم

    خطر بعدی: هنگامی که سطوح قند خون بالا باقی می ماند، دیابت نوع یک اغلب منجر به موارد زیر می شود: کاهش وزن ، اشتهای زیاد و نداشتن انرژی و بی حالی .

 

  1. مشکلات پوستی

بسیاری از افراد مبتلا به دیابت نوع یک دچار مشکلات پوستی آزار دهنده می شوند که شامل موارد زیر است: عفونت های باکتریایی ، عفونت های قارچی و خارش ، خشکی پوست ، جریان خون نامناسب پوست .

دخترهای مبتلا به دیابت نوع یک به احتمال بیشتری میتوانند دچار عفونت های قارچی دستگاه تناسلی شوند. بچه ها ممکن است دچار کاندیدیا که یک نوع شدید عرق سوز است و توسط قارچ ایجاد می شود بشوند. این عفونت قارچی می تواند به راحتی از ناحیه ی پوشک به قسمت های ران ها و شکم گسترش پیدا کند.

 

  1. عوارض خطرناک

وقتی که قند خون کنترل نباشد ، دیابت نوع یک میتواند علائم جدی تری ایجاد کند مانند موارد زیر: بی حسی یا گز گز در پاها، تاری دید، افت شدید قند خون (هیپوگلیسمی) و از هوش رفتن.

اگرقند خون شما بسیار بالا یا بسیار پایین بیاید، ممکن است شما به کمای دیابتی بروید. ممکن است قبل از این کما هیچ علائم هشداری وجود نداشته باشد. در این صورت شما نیاز به درمان اورژانسی خواهید داشت.

 

  1. کتون ها و کتواسیدوز

بدون درمان، دیابت نوع یک سلول های شما را خالی از قندی میکند که برای انرژی آنها مورد نیاز است. بدن شما شروع به سوزاندن چربی به جای قند میکند که باعث تجمع کتون ها در جریان خون می شود.

اینها اسید هایی هستند که بدن شما را مسموم میکنند. علاوه بر این ، تغییراتی که در خون شما ایجاد می شود میتواند باعث شروع شرایط تهدید کننده ی حیات بنام کتواسیدوز دیابتی شود.

این شرایط یک اورژانس پزشکی است و باید به سرعت درمان شود . ممکن است شما نیاز به مراجعه به اورژانس داشته باشید.

 

  1. تفاوت دیابت نوع یک و نوع دو

در دیابت نوع یک، سیستم ایمنی شما سلول های لوزالمعده ی شما را که انسولین میسازند تخریب میکند. در دیابت نوع دو، لوزالمعده تحت حمله نیست. معمولا لوزالمعده مقدار کافی انسولین تولید میکند ولی بدن شما نمیتواند به خوبی ازاین انسولین استفاده کند. نشانه های این دو گونه از دیابت مشابه هستند ولی معمولا در دیابت نوع یک نشانه ها سریع تر بروز میکنند.

👈 پیش دیابت چیست ؟

 

  1. عامل این بیماری چیست ؟

پزشکان مطمئن نیستند که چه چیزی باعث می شوند که سیستم ایمنی شما به لوزالمعده حمله کند . دانشمندان حدود 50 ژن یا ناحیه ی ژنی را یافته اند که شما را مستعد به ابتلا به دیابت نوع یک میکند. ولی این به تنهایی به این معنا نیست که شما دچار این بیماری می شوید . برخی محققان معتقدند که محرک های محیطی نیز نقشی دارند. این محرک ها میتواند شامل ویروس ها یا تغییراتی باشد که در حین حاملگی برای شما اتفاق می افتد.

 

  1. چه کسی این بیماری را میگیرد ؟

دیابت نوع یک میتواند در هر زمانی از زندگی شما اتفاق بیفتد ولی اغلب قبل از سن نوزده سالگی اتفاق میفتد. این بیماری دختران و پسران را به یک اندازه تحت تاثیر قرار میدهد ولی در سفید پوستان شایع تر از قومیت های دیگر است. بر اساس مطالعات WHO ، دیابت نوع یک در اغلب افراد آسیایی، آفریقایی و بومیان آمریکا نادر است.

 

  1. این بیماری چگونه تشخیص داده می شود ؟

پزشک تان ممکن است قند خون شما را چک کند و یا یک بررسی تصادفی قند خون انجام دهد. همچنین ممکن است سطوح هموگلوبین A1c  را اندازه گیری کند ، که این آزمایش آخر وضعیت متوسط سطوح قند خونتان را در طی دو تا سه ماه گذشت نشان میدهد. این تست ها باید در دو روز جداگانه تکرار شوند. یک بررسی پیچیده تر به نام تست تحمل گلوکز میتواند در تشخیص، مورد نیاز باشد.

 

  1. مشکلات طولانی مدت

داشتن قند خون بالا به مدت طولانی میتواند  به بسیاری از سیستم های شما آسیب بزند. دیابت نوع یک میتواند باعث شود که شما مشکلات زیر را به احتمال بیشتری داشته باشید :

بیماری های قلبی و سکته ی مغزی ، نارسایی کلیه ، کوری یا مشکلات دیگر بینایی و بیماری های لثه و از دست دادن دندان ها.

 

  1. چک کردن قند خون

اولین قدم برای جلوگیری از عوارض این بیماری بررسی دقیق سطح قند خون (گلوکز خون) می باشد.

شما انگشت تان را با یک سوزن مخصوص سوراخ میکنید و یک قطره از خونتان را روی یک نوار تست قرار میدهید و آن را در دستگاه گلوکومتر میگذارید. نتایج شما کمک میکند که در درمان خود موفق تر باشید. وقتی که سطوح قند شما نزدیک محدوده ی نرمال است شما انرژی بیشتر ، مشکلات پوستی کمتر و خطر کمتر درگیری های قلبی و کلیوی دارید.

 

  1. آیا مانیتورینگ مداوم گلوکز میتواند مفید باشد؟

این وسیله از یک سنسور برای اندازه گیری سطوح گلوکز بدن تان هر 10 ثانیه یک بار استفاده میکند . این وسیله اطلاعات را به یک مانیتور هم اندازه ی یک موبایل که آن را به همراه خود می برید می فرستد . این سیستم به صورت اتوماتیک متوسط مقادیر اندازه گیری شده را تا 72 ساعت اندازه گیری میکند. این وسیله برای استفاده ی روزانه یا طولانی مدت طراحی نشده است . این وسیله جایگزین روش های استاندارد اندازه گیری قند خون نمی شود این وسیله فقط برای بررسی سیر کلی تغییرات سطوح قند خون تان در طول شبانه  روز مورد استفاده قرار میگیرد.

 

  1. درمان با تزریق های انسولین

هر شخصی که دچار دیابت نوع یک باشد باید از انسولین استفاده کند. اغلب افراد انسولین را به صورت تزریق دریافت میکنند و به چندین تزریق در طول روز نیاز دارند. پزشک تان توضیح خواهد داد که چگونه میزان انسولین را بر اساس قند اندازه گیری شده تان تنظیم کنید. هدف نگه داشتن سطوح قند خون تا اندازه ی ممکن، در حد نرمال است.

 

  1. چگونه متوجه واکنش غیر طبیعی به انسولین بشویم ؟

این واکنش زمانی اتفاق میفتد که انسولین، سطوح قند خون ما را به اندازه ی خطرناکی پایین می آورد . این افت قند میتواند خفیف ، متوسط یا شدید باشد. نشانه های اخطار شامل موارد زیر است :

خستگی مفرط یا خمیازه کشیدن زیاد، ناتوانی در صحبت کردن یا تفکر نرمال ، از دست دادن تعادل عضلات، تعریق ، گرفتگی عضلات ، رنگ پریدگی ، تشنج و از دست دادن هوشیاری.

 

  1. چگونه واکنش غیر طبیعی به انسولین را درمان کنیم ؟

حداقل 15 گرم کربوهیدرات سریع الاثر همیشه همراه تان باشد. این ها قند خونتان را سریع بالا می آورند تا با این واکنش مبارزه شود. برخی مثال ها شامل موارد زیر است :

½ فنجان آبمیوه یا نوشابه ی غیر رژیمی ، 1 فنجان شیر ، 2 قاشق غذاخوری کشمش و 3 قرص گل.وکز یا 5 عدد آبنبات. اگر قند خون شما هنوز بعد از 15 دقیقه پایین است، 15 گرم دیگر از این موارد مصرف کنید.

اگر شما از حال رفتید، شما نیاز به کمک از جانب اطرافیان خود دارید. یک دستبد حاوی اطلاعات شخصی که معرف دیابتی بودن شما باشد بپوشید و یک کیت حاوی “گلوکاگون” همراه داشته باشید. این دارو می تواند زیر پوست شما تزریق شود . به یک دوست یا اعضای خانواده طریقه ی کشف نشانه های این واکنش غیر طبیعی و طریقه ی درمان آن را آموزش دهید.

 

  1. آیا پمپ های انسولین از تزریق انسولین ایمن ترند ؟

این وسیله احتمال واکنش غیر طبیعی به انسولین را کاهش میدهد.این وسیله انسولین را به صورت مداوم از طریق یک لوله ی باریک به داخل پوست وارد میکند. شما دیگر نیاز به تزریق های گاه به گاه ندارید.

این وسیله کمک میکند که شما قندتان را پایدار نگه دارید و ممکن است شما را برای برنامه ریزی غذایی آزاد تر کند. مشکلاتی در استفاده از آن وجود دارد، بنابراین از پزشک تان در مورد امکان استفاده از این وسیله پرسش کنید.

🚩 رژیم غذایی دیابت

 

  1. آیا درمان شما کار میکند ؟

پزشک تان احتمالا یک آزمایش خون هموگلوبین A1c هر 3-6 ماه برای شما درخواست میکند. این آزمایش نشان میدهد که شما با چه کیفیتی قند خونتان را در طول 3-6 ماه گذشته تحت کنترل داشته اید. اگر نتایج خوب نباشند ممکن است نیاز به تنظیم دوز انسولین ، برنامه ریزی غذایی یا فعالیت بدنی داشته باشید.

 

  1. اگر انسولین کار نکند

اگر تزریق های انسولین نتواند قند خون تان را کنترل کند یا شما واکنش های غیر نرمال متعددی به انسولین نشان داده اید، پزشک تان ممکن است پیشنهاد پیوند سلول های جزیره ی پانکراس بدهد. در این روش تجربی ، یک جراح سلول های سازنده ی انسولین سالم را از یک اهدا کننده به پانکراس شما منتقل میکند.

مشکلاتی وجود دارد. نتایج ممکن است فقط برای چند سال دوام بیاورند و شما ممکن است برای جلوگیری از پس زدن پیوند داروهایی مصرف کنید . این دارو ها میتوانند عوارض جانبی زیادی داشته باشند.

 

  1. امید برای پانکراس مصنوعی

محققان در حال کار کردن روی یک سیستم به نام پانکراس مصنوعی هستند . این سیستم ترکیبی از پمپ انسولین و یک دستگاه کنترل کننده ی مداوم قند خون است که توسط یک برنامه ی پیچیده ی کامپیوتری تنظیم می شود . هدف آن عملکرد مشابه پانکراس طبیعی است. این یعنی که این وسیله انسولین را در پاسخ به بالا و پایین رفتن قند خون آزاد میکند . بررسی های اولیه نشان داده است این وسیله میتواند وضعیت کنترل قند خون را بهبود بخشد.

 

  1. با احتیاط ورزش کنید.

شما نیاز به فعالیت بدنی دارید ، ولی در زمان انجام آن باید مراقب باشید. برای جلوگیری از افت ناگهانی قند خون ، پزشک تان ممکن است به شما بگوید بعضی از کارها را قبل از ورزش انجام دهید :

قند خونتان را چک کنید ، دوز انسولین تان را تنظیم کنید یا یک میان وعده ی کوچک بخورید. همچنین ممکن است پزشک تان به شما پیشنهاد چک کردن ادرار تان را از جهت کتون ها بدهد. وجود کتون در ادرار نشان دهنده ی بالا بودن قند خون است. در صورت وجود کتون ها از ورزش سخت خودداری کنید.

⚽️ ورزش و دیابت

 

  1. چه چیزی میتوانید بخورید ؟

افسانه های زیادی وجو دارد که افراد مبتلا به دیابت میتوانند چیزی را بخورند یا نخورند . در حقیقت هیچ غذای خارج از محدوده ای وجود ندارد . شما میتوانید در کنار یک رژیم غذایی متعادل و برنامه ی درمانی، شیرینی هم بخورید. نکته ی کلیدی همکاری با تیم پزشکی جهت متعادل ساختن تزریق های انسولین، وعده های غذایی و  فعالیت بدنی است.

 

  1. آیا میتوانید حامله شوید ؟

اگر تصمیم به حامله شدن داشتید با پزشک تان مشورت کنید. اگر دیابت شما خوب کنترل نیست میتواند باعث عوارض از جمله نقص های نوزاد شود. کنترل خوب قند خون قبل از حامله شدن احتمال وجود این مشکلات و سقط را کاهش میدهد. احتمال آسیب چشم و بالا رفتن شدید فشار خون نیز کاهش پیدا میکند.

 

  1. کودکان و دیابت

وقتی که یک کودک دچار دیابت می شود بر روی تمام خانواده تاثیر میگذارد. والدین باید به کودکشان جهت کنترل دقیق قند خون، تنظیم وعده های غذایی و تنظیم دوز های انسولین طبق ساعت کمک کنند. این بیماری نیاز به مراقبت 24 ساعته دارد، بنابراین شما نیاز به برنامه ریزی درمانی جهت ساعات مدرسه و فعالیت های بعد از آن دارید.

با مسئولین مدرسه جهت یافتن شخصی که تزریق انسولین را در آنجا انجام دهد هماهنگ کنید.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Scroll to Top
اسکرول به بالا