خانه » وبلاگ » نحوه انتخاب بهترین کفش برای بیماران دیابتی
کفش دیابتی

نحوه انتخاب بهترین کفش برای بیماران دیابتی

کفش دیابتی چیست؟ | مانیکان

افراد مبتلا به دیابت در معرض خطر بیشتری برای بروز بیماری‌ها و مشکلات مربوط به سلامتی پا هستند. درصورتی که دچار چنین اختلالی هستید باید بدانید که ممکن است در خطر بروز گردش خون ضعیف در اندام تحتانی و کاهش احساس و میزان حساسیت پاها باشید. همچنین امکان دارد در انتخاب کفش مناسب مشکل داشته باشید و ندانید باید از چه کفش‌هایی استفاده کنید؛ از این رو بایستی هربار که کفش می خرید آنها را به درستی اندازه بگیرید و دقت نمایید تا سایزتان باشند. در این مقاله به بررسی نکات لازم درخصوص انتخاب کفش مناسب برای پای دیابتی می‌پردازیم.

درصورت ابتلا به دیابت، باید هنگام خرید کفش به دنبال چه ویژگی‌هایی باشیم؟

در وهله‌ی اول باید به دنبال کفشی باشید که قوس نرم داشته تا راحتی را افزایش داده و در عین حال، درد پا را کاهش دهد. از خریداری و استفاده‌ی کفش‌هایی با کف صاف، دمپایی و کفش‌های پاشنه بلند خودداری کنید؛ زیرا چنین کفش‌هایی اجازه نمی دهند فشار به صورت یکنواخت در کف پا توزیع شود. اگر دیابت دارید، بهتر است از فروشگاه‎ های دارای کفش‌های تخصصی دیابت دیدن نمایید تا اطلاعات بیشتری در مورد تناسب کفش خود به دست آورید و مطمئن شوید که کفش موردنظر، پایتان را به شیوه‌ای ناراحت کننده که ممکن است سبب بروز تاول یا زخم شود، تحت فشار قرار نمی‌دهد.

کفش‌هایی با پنجه پهن و عمیق انتخاب‌های خوبی برای افراد مبتلا به دیابت هستند؛ زیرا می‌توانند از اصطکاک و مالش پوست پا جلوگیری کنند. هنگام پوشیدن کفش، مراقب نحوه قرار گرفتن پاهای خود در آن باشید، زیرا نباید کفشی بپوشید که در نهایت سبب ایجاد انگشت چکشی یا بونیون‌های بد شکل و اصطکاک بیش از حد پا شود.

باید کفشی خریداری کنید که دارای کفی نرم و قابل انعطاف باشد تا حداکثر راحتی را برای پاهای شما فراهم نماید. انتخاب کفش های ساخته شده با چرم، برزنت یا کانوا دوزی و یا جیر سبب گردش هوای کافی می‌شود. اگر در پوشیدن یا درآوردن کفش مشکل دارید، به دنبال کفش‌های بنددار باشید که به راحتی قابل تنظیم باشد.

در نهایت، درصورتی که قادر به یافتن کفش‌های مناسب پای خود نیستید، می‌توانید از کفی‌ طبی دیابتی استفاده نمایید که راهکاری کلیدی برای کنترل و تسکین درد پا درصورت ابتلا به دیابت هستند. این کفی‌ها به جلوگیری از جابجایی استخوان‌ها و بافت‌های نرم کمک نموده و بسیاری از مشکلات ارتوپدی را برطرف و جبران می‌کنند، و همچنین ثبات و تعادل را فراهم می‌نمایند. او می افزاید، اگر دچار هر یک از مشکلات ذکر شده به دلیل دیابت هستید، بهتر است همواره کفش انتخابی‌ تان را به پزشک خود نیز نشان دهید.

چگونه می‌توان با وجود ابتلا به دیابت، سلامت پاها را تضمین کرد؟

افراد مبتلا به دیابت بایستی احتیاط بیشتری به خرج داده و مراقبت بیشتری از پاهای خود داشته باشند. باید روزانه پاهای خود را بررسی کرده و بریدگی، تاول، قرمزی، تورم یا مشکلات ناخن را بیابید و بررسی نمایید؛ حتی در صورت لزوم از یک آینه دستی دارای بزرگ نمایی برای معاینه کف پا استفاده کنید. ممکن است این نکته بدیهی به نظر برسد، اما لازم است بدانید که تمیز نگه داشتن پاها و شستن روزانه آنها ضروری است و همیشه باید از مرطوب کننده نیز استفاده کنید تا از خشکی پوست و ترک پاها جلوگیری نمایید؛ چرا که این مشکل می تواند در بین افراد دیابتی شایع‌تر باشد.

بیماری های جدی تر پا نیز می توانند بخشی از عوارض دیابت باشند. به‌ عنوان مثال، آسیب عصبی – یا نوروپاتی دیابتی – از دست دادن حس و میزان حساسیت است که می‌تواند به دلیل دیابت کنترل‌ نشده رخ دهد. نوروپاتی در نهایت می تواند منجر به بروز پینه پا و متعاقبا زخم پای دیابتی گردد. در موارد شدید، این امر می تواند سبب عفونت پا شده که در صورت عدم کنترل و درمان به موقع ممکن است حتی منجر به قطع عضو دیابتی گردد.

سایر مشکلات پا که در اثر دیابت رخ می‌دهند ممکن است شامل دفرمه شدن چکشی انگشتان پا (انگشتان چکشی) به دلیل عدم تعادل در تاندون و عضله عصبی، گردش خون ضعیف که ممکن است باعث آسیب جبران ناپذیری مانند قانقاریا شود، و اختلالات پوستی مانند ترک خوردگی پوست یا عفونت های قارچی به دلیل یک بیمار یا مشکل نقص ایمنی باشد.

در حقیقت می‌توان گفت که چنین مشکلاتی برای افراد ترسناک به نظر می‌رسند و میتوانند سبب دشوار شدن امری مانند خریداری کفش شوند. گرچه خریداری کفش مناسب غیرممکن نیست، اما افراد نگرانی فراوانی در این زمینه خواهند داشت. کنترل صحیح بیماری دیابت می‌تواند خطر ابتلا به این قبیل مشکلات را کاهش دهد. در ادامه موارد لازم برای خرید کفش مورد بررسی قرار می گیرند.

کفش دیابتی باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد؟

رویه‌ی چرم و نرم

با توجه به این که چرم یک ماده انعطاف پذیر است، اگر دیابت دارید، چرم بهترین انتخاب برای جنس کفش است. اگر دچار مشکل پا شوید، احتمال ساییده شدن آن به پا و بدترشدن وضعیت پا کمتر می‌شود.

کفش‌های بندی یا کفش‌های دارای بند قابل تنظیم

ممکن است فکر کنید کفش‌های بدون بند بهترین گزینه برای پاهای دیابتی است؛ زیرا به راحتی میتوان آنها را پوشید و درآورد. راحتی یک نکته مهم است، اما شما باید کفشی را انتخاب کنید که کاملا متناسب و فیت باشد و سطح خوبی از پشتیبانی را در هنگام انجام فعالیت های روزمره ارائه دهد.

زیره‌ی نرم

بایستی به دنبال کفشی باشید که به جای کفی چرمی و نازک، زیره‌ی نرم و خوبی داشته باشد. شما باید کفشی با ضربه‌گیری خوب انتخاب کنید تا با هر قدمی که برمی‌دارید، پاهایتان احساس نرمی و راحتی داشته باشد. ممکن است زمانی که پای شما دچار تاول شده یا آسیب‌های جزئی به آن وارد می‌شود، در لحظه متوجه آسیب و مشکل ایجاد شده نشوید. چنین آسیب‌هایی در صورت عدم درمان می توانند عفونی شوند و منجر به بروز نگرانی های جدی تری برای سلامتی شوند.

کفش‌های دارای قسمت پشتی محکم

پشتی کفش باید به اندازه کافی استحکام داشته باشد تا به طرفین جمع نشود. بایستی مدل و جنس کفش به گونه‌ای باشد که پشت پا را کاملا پشتیبانی نماید.

کفش‌های دارای کفی پهن

کفش‌هایی که می پوشید باید تناسب خوبی داشته و تنگ باشند تا پاها را تحت فشار قرار ندهند. کفش‌هایی که خیلی باریک هستند می‌توانند انگشتان و روی پا را فشار داده و خطر ایجاد بونیون، تاول، میخچه و پینه را افزایش دهند. کفش های پهن انتخاب بسیار بهتری هستند، زیرا احتمال آسیب کمتری به پا را فراهم می‌کنند.

عمق بیشتر داخل کفش

بهتر است همواره به دنبال کفش هایی با عمق بیشتر باشید. درصورتی که دچار مشکل پا هستید که نیازمند درمان توسط پزشک متخصص است، با استفاده از چنین کفش‌هایی، فضای کافی در کفش خود خواهید داشت تا کفی یا پد مخصوصی را در آن قرار دهید و بدین ترتیب فشار وارده به قسمت آسیب‌پذیر پا کاهش یابد.

چهار نکته برای خریداری کفش پای دیابتی

1. اول صبح کفش نخرید

بهترین زمان برای خریداری کفش بعد از ظهر است؛ زیرا پا به طور طبیعی با راه رفتن و فعالیت در طول روز متورم می شوند. اگر به شما گفته شده که ممکن است مشکلات قلبی یا کلیوی و همچنین دیابت داشته باشید یا دارید، توجه به این امر بسیار مهم است، زیرا تورم در ساق پا، پاها و مچ پا در طول روز بیشتر می شود. شما باید مطمئن شوید که هنگام پوشیدن کفش‌هایتان احساس راحتی می‌کنید و پاهای شما احساس فشار و تنگی ندارند.

2. پیش از خریداری کفش، فضای داخلی آن را به دقت بررسی کنید

هنگام بررسی داخل کفش به دنبال یافتن قسمت‌های خشن یا تیز باشید، مانند درز یا دوخت. آنها می توانند پوست را مالش داده یا تحت فشار قراردهند و نهایتا منجر به بریدگی یا خراش روی پا شوند. هنگام انتخاب کفش برای بیماران دیابتی، باید از هر چیزی که پتانسیل ایجاد فشار یاآسیب دیدگی پوست پا را دارد اجتناب کنید.

3. هنگام خرید کفش، جورابهایی بپوشید که قرار است با کفش‌های جدید هم همواره آنها را بپوشید

با توجه به این که از آنجایی که جوراب‌ها در ضخامت‌های مختلفی موجود هستند، به خصوص ضخامت جوراب دیابتی بیشتر است، مهم است که کفش‌های شما با نوع خاص جورابی که قصد پوشیدن آن را دارید، تناسب داشته باشد. در غیر این صورت، کفش های جدید شما ممکن است فیت نباشند (تنگ یا گشاد باشند). پوشیدن یک جفت جوراب در هنگام خرید کفش، که به طور قابل توجهی نازک یا ضخیم باشد، می تواند در نحوه تناسب کفش‌ها تفاوت ایجاد کند.

بایستی جوراب‌های خود را به طور منظم بررسی کنید و جوراب هایی را که کهنه یا پاره شده‎اند را دور بریزید. در صورت امکان، جوراب هایی بخرید که به جای نایلون از پنبه یا الیاف طبیعی ساخته شده‌ باشند. می توانید جوراب مخصوص دیابتی ها را بخرید که همه ویژگی‌های خوب را با هم دارا هستند. این نوع جوراب‌ها دارای درز در قسمت انگشت پا یا گره ای در انتهای خود نیستند که بتواند روی انگشتان پا ساییده شده و باعث تحریک آن شود.

4. اطمینان حاصل نمایید که هنگام پوشیدن کفش، فضای کافی از نوک بلندترین انگشت پا تا نوک کفش وجود دارد

مطمئن شوید که فضایی تقریباً به اندازه‌ی نصف عرض انگشت شست، مابین نوک انگشت بزرگ پا و نوک کفش وجود دارد. این ویژگی فضای کافی را در کفش فراهم می‌کند تا از مالش و واردشدن فشار به انگشتان پا اجتناب شود.

درصورتی که به دنبال انتخاب کفشی هستید که بتوانید آن را برای همه موقعیت‌ها بپوشید، از جمله با لباس‌های غیررسمی و رسمی، کفش‌های واید فیت مدل‌های مختلفی برای بیماران دیابتی دارند و می‌توانید از راهنمای اندازه‌گیری آنلاین موجود در سایت نیز استفاده کنید تا اطمینان حاصل نمایید که سایز مناسبی را قبل از ثبت سفارش تعیین می‌کنید.

پنج نکته مهم در خصوص بیماری دیابت

1. بیماری دیابت نوع 2 حدود 90% از کل موارد ابتلا به دیابت در سطح جهان را به خود اختصاص داده است.

دیابت نوع 2 شایعترین نوع دیابت است و میزان ابتلا به آن به طور فزاینده‌ای رو به افزایش است. این نوع دیابت به عنوان هیپرگلیسمی نیز شناخته می شود و به دلیل افزایش بیش از حد قند خون (گلوکز) ایجاد می شود. این نیاز به درمان منظم با انسولین دارد تا سطح قند را به سطح طبیعی برساند. به طور معمول می‌توان گفت که دیابت نوع 2 در بزرگسالان ایجاد می شود اما به دلیل رژیم غذایی نامناسب، در کودکان نیز به طور فزاینده ای رواج یافته است.

2. نوع دیگری از دیابت به نام دیابت بارداری وجود دارد که در دوران بارداری در رحم رخ می‌دهد.

دربرخی موارد، زنان در دوران بارداری به دیابت مبتلا می‌شوند. دیابت بارداری ممکن است برای هر زنی رخ دهد، صرف نظر از اینکه قبل از بارداری به دیابت مبتلا بوده یا خیر؛ و این لزوماً بدان معنی نیست که بعد از اتمام دوران بارداری نیز همچنان به دیابت مبتلا می شود. مطالعات نشان می دهد که 9 درصد از زنان به دیابت بارداری مبتلا می‌شوند. شروع دیابت در دوران بارداری به دلیل تغییرات هورمونی است که بر میزان انسولین تولید شده توسط پانکراس تأثیر می گذارد. با بازگشت هورمون ها به سطح طبیعی پس از بارداری، دیابت بارداری اغلب از بین می‌رود.

3. تقریبا حدود یک سوم از افراد مبتلا به دیابت، از ابتلای خود به این بیماری اطلاع ندارند.

چنین حالتی بسیار خطرناک است؛ زیرا حتی اگر دیابت هیچگونه علایم قابل مشاهده‌ای نداشته باشد، لوزالمعده به مرور زمان انسولین بیشتری را برای مقابله با افزایش سطح قند خون تولید می‌کند؛ افزایش مداوم انسولین می‌تواند رگ های خونی را سفت کرده و سبب بروز سکته مغزی، حملات قلبی و بیماری‌های کلیوی شود. عامل خطر اصلی هم این است که قبل از اینکه فرد متوجه شود که نیاز به درمان دارد، آسیب قابل توجهی به کلیه ها و رگ های خونی وی وارد می‌شود.

4. دیابت می‌تواند سبب نابینایی در بزرگسالان شود.

طیف وسیعی از بیماری های چشمی ناشی از دیابت وجود دارد که می توانند منجر به نابینایی شوند. یکی از این بیماری‌ها رتینوپاتی نامیده می شود که به صورت خونریزی رگ های خونی در چشم است. مورد دیگر نیز ادم ماکولا می‌باشد که همان تورم شبکیه است. سایر عوارض چشمی شامل آب مروارید و گلوکوم است. قبلاً دیابت علت اصلی نابینایی در بزرگسالان بود، اما به دلیل پیشرفت‌های صورت گرفته در زمینه‌های درمانی، بیماری‌های چشمی مرتبط با دیابت راحت‌تر کنترل می‌شوند.

5. در افراد چاق می‌توان علایم دیابت را از طریق انجام جراحی‌های لاغری کنترل نمود.

افراد چاق بسیار مستعد ابتلا به دیابت هستند؛ گرچه می توان از طریق کاهش وزن با آن مبارزه کرد. درصورتی که بیماران نتوانند وزن خود را به طور طبیعی کاهش دهند، جراحی یکی از گزینه‌های درمانی به حساب می‌آید. کاهش وزن می تواند سطح قند خون را کاهش داده و برخی از مشکلات ناشی از دیابت را برطرف نماید. هرچه اضافه وزن فرد بیشتر باشد، احتمال ابتلای وی به دیابت بیشتر می شود، به خصوص اگر عمده‌ی اضافه وزن وی در قسمت شکم باشد. به همین دلیل است که مبتلایان به دیابت به شدت تشویق می‌شوند که به طور منظم ورزش کنند زیرا ورزش و فعالیت بدنی با علل بروز دیابت و علائم آن مقابله می‌کند.

درصورتی که مبتلا به دیابت بوده و به دنبال یافتن کفش مناسب هستید، باید بدانید که افرادی زیادی شرایط شما را دارند و تنها نیستید. دیابت می‌تواند سبب بروز بیماری‌ها و شرایط نامناسب متعددی شود که از این میان می‌توان به مشکلات پا اشاره داشت که پوشیدن کفش را دردناک و دشوار می‌کنند.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا