خانه » وبلاگ » کیست نخاعی سیرنگومیلی
سیرنگومیلی

کیست نخاعی سیرنگومیلی

سیرنگومیلی | مانیکان

سیرنگومیلی (syringomyelia) عارضه‌ای است که در آن یک کیست پر از مایع داخل نخاع تشکیل می‌شود.

این بیماری پزشکان و پژوهشگران را سردرگم کرده، زیرا نحوه ورود مایع مغزی-نخاعی به نخاع و ایجاد کیست نخاعی یا سیرنکس مشخص نیست.

جراحان مغز و اعصاب همواره پژوهش‌هایی را در مورد علت و نحوه کنترل این بیماری نادر انجام داده‌اند.

چیزهایی که ما درمورد علل بروز سیرنگومیلی می‌دانیم

ناهنجاری کیاری، شایع‌ترین علت زمینه‌ای سیرنگومیلی است. ناهنجاری کیاری عارضه‌ای مادرزادی است که در آن بافت مغز از قسمت تحتانی پشت جمجمه گسترش می‌یابد. این اتفاق باعث انسداد مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز و نخاع می‌شود. با وجود اینکه این عارضه مادرزادی است، ولی علائم آن بین ۲۵ تا ۴۰ سالگی بروز پیدا می‌کند.

آسیب‌دیدگی نخاعی یکی دیگر از علت‌های مهم سرنگومیلی است. ممکن است سیرنگومیلی ماه‌ها یا حتی سال‌ها پس از آسیب‌دیدگی نخاعی بروز پیدا کند.

عوامل دیگری که منجر به سیرنگومیلی می‌شود شامل تومور، عفونت و سابقه خونریزی نخاع است. گاهی اوقات علت سرنگومیلی مشخص نیست.

همچنین از بیماری هایی که با سیرنگومیلی ارتباط دارند میتوان به مفصل شارکو اشاره کرد.

علائم سیرنگومیلی

ممکن است سرینکس به نخاع آسیب بزند و روی فیبرهای عصبی که اطلاعات را به مغز می‌رسانند، اثر بگذارد.

علائم این عارضه شامل:

  • درد در بازو، پا یا کمر
  • سردرد
  • ضعف و گرفتگی عضلات دست و پا
  • احساس کرختی یا سوزش روی پوست
  • عدم حساسیت به درد، گرما یا سرما خصوصا در دست‌ها
  • مشکل تعادل
  • بی‌اختیاری ادرار و مدفوع
  • مشکلات جنسی
  • اِسکُلیوز (در کودکان)

نحوه تشخیص سیرنگومیلی

اغلب اوقات سیرنگومیلی با اسکن ام‌آرآی تشخیص داده می‌شود.

برخی از بیماران مبتلا به سیرنگومیلی در اطراف نخاع خود غشاهایی غیرعادی دارند که ممکن است جریان مایع مغزی نخاعی را مختل کند. ممکن است این غشا در اسکنرهای ام‌آرآی قابل مشاهده نباشد.

درمان سیرنگومیلی

نوع درمان سیرنگومیلی به علائم و علت زمینه‌ای بستگی دارد. اگر علائم زیادی نداشته باشد و یا بدون علامت باشد، ممکن است از روش«انتظار آگاهانه» استفاده شود. در اکثر موارد سیرنگومیلی نیازمند جراحی است. ممکن است جراحی علت زمینه‌ای کیست نخاعی را مدنظر قرار دهد. به‌طور مثال اگر بیمار دچار ناهنجاری کیاری (نوع ۱) باشد، جراحی به منظور گسترش جمجمه انجام‌ می‌شود تا جریان عادی مایع مغزی نخاعی در اطراف مغز و نخاع برقرار شود.

در جراحی برای سیرنگومیلی ممکن است لازم است فشار از روی نخاع برداشته شود و از آسیب‌دیدگی بیشتر عصب‌شناختی جلوگیری شود. این کار با وارد کردن یک لولۀ انعطاف‌پذیر و تخلیه کردن سیرنکس انجام می‌شود. متخصصان ما در این فرآیند چالش‌برانگیز مهارت بالایی دارند.

روند بیمار سیرنگومیلی

این مورد در میان بیماران مبتلا به سیرنگومیلی تفاوت دارد. جراحی موفقیت‌آمیز می‌تواند از آسیب‌دیدگی بیشتر نخاع جلوگیری کند. ممکن است علائم قبلی تا حدی بهبود پیدا کنند، ولی بهبودی کامل همیشه امکان‌پذیر نیست. فیزیوتراپی پس از جراحی می‌تواند در بهبودی بیمار کمک‌کننده باشد. بیمارانی که درمان موفقی داشته‌اند، به نظارت مستمر نیاز دارند. زیرا امکان عود کردن این بیماری وجود دارد.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پیمایش به بالا